General Maria16. marts 2023
Så var der lige et hul i kalenderen, hvor generaldirektøren kunne komme for at fortælle os seniorer om, hvordan der er ude i DR netop nu. Noget turbulent har det været med masseafskedigelser. Der har været både udvikling og afvikling. Egentlig skulle vi have haft besøg af generalen for længe siden. Men hun var så hårdt presset i kalenderen, at Sandy French kom i stedet for. Heldigvis var besøget af Maria Rørbye Rønn en virkelig glædelig overraskelse. Hun begyndte med en overskrift: ”Sammen om det vigtige” – kultur, fællesskab og public service til alle. Det at man ikke længere betaler licens direkte til DR – men betalingen til DR sker via skattebilletten er jo forholdsvist nyt. Helt frit uden særligt abonnement. Og så ovenikøbet efter at skulle have sparet 773 millioner gode danske kroner med massefyring til følge. Maria bevægede sig ganske elegant igennem hele temaet med ”mere digitalt”, ekstra konkurrence på alle platforme, mere og mere internationalt indhold. Medieaftalen blev delvis vedtaget i 2019, men her tre år efter i 2023 er DR reelt uden en rammeaftale, - endda her med to år til et 100 års jubilæum. Alle DRs programmer har en større og større konkurrence fra udenlandske mastodonter, der har økonomi som er 10, 20 eller måske 30 gange større end DRs. Med slogans ”Sammen om det vigtige” er der sket mange ændringer. Streaming og Podcast er levende beviser på, at der er store ændringer i DR. Eksempelvis blev DisneyShow fredag aften efter hele 31 års udsendelser ændret og nærmest skrottet til fordel nyere tegnefilm. Og det unge publikum hænger ved skærmen stadigvæk. Maria kørte i stærk stil og besvarede åbent på spørgsmål fra salen. Det var faktisk en stjernestund blandt de mange arrangementer, vi har haft.  En rigtig god eftermiddag med indhold serveret af Maria Rørbye Rønn. Tak for det.

Tekst: ørs-
foto: flo

Grethe Binger9. marts
DR seniorklub havde i dag besøg af  foredragsholder Grete Binger som fortalte om Lise Nørgaard.

Grete fortalte om Lise Nørgaards tidlige barndom. Lise Nørgaard blev født i Roskilde den 14. juni 1917 som Elise Jensen. Der var mange spændende historier forbundet med Lise Nørgaards barndom og vi så mange billeder af steder i Roskilde, hvor hun havde boet.

De fleste danskere forbinder naturligt nok Lise Nørgaard som en idékvinde og manuskriptforfatter på tv-serien "Matador" som i 1978 blev vist på DR. Men Lise Nørgaard ville faktisk hellere huskes for sin journalistik. Lise blev headhuntet til Politiken fra Roskilde Dagblad, hvor hun arbejde i 14 år. På Politiken blev hun ansat som den 3. kvinde - ud af 90 medarbejdere.

Hun blev ansat til at forny forbrugerstoffet på Politiken, men hurtigt begyndte Lise at skrive om alt, hvad der interesserede hende. På Politiken skrev hun tusindvis af klummer, brevkassesvar og causerier i bl.a. "At tænke sig". Hun har beskrevet sig selv som "en borgerlig anarkist", der ønskede at lave om på samfundets mange uretfærdigheder - og hun gik altid op i, at man skal behandle mennesker med respekt.

Men i dag er det "Matador" vi tænker på, når vi taler om Lise Nørgaard. Mange har haft spekulationer om hvem i Roskilde, der har været model for det mangfoldige persongalleri i de 24 afsnit, som Danmarks Radio udsendte første gang i 1978, og siden har genudsendt igen-igen og igen.

1. januar 2023 døde Lise Nørgaard 105 år gammel. Den 14. januar blev hun bisat fra Sankt Pauls Kirke i København. Nu er hende urne kommet tilbage til Roskilde, hvor hun efter eget ønske er begravet sammen med sin familie på Sct. Ibs Kirkegaard.

Atter en gang en dejlig og spændende eftermiddag i DR seniorklub.

Tekst June

Foto Flemming

StefanSP

9.februar 2023

Efter vel veloverstået generalforsamling var det en af de højtrespekterede chefer fra den gode tid i DR, som kom til mikrofonen. Det var vel nok den glansperiode, hvor der var plads til at lave programmer, som man brændte for og havde økonomi til. Stefan Samsøe-Petersen var programchefen, der virkelig havde greb om tingene, og som sendte overraskende programmer ud i æteren.

Fyringsrunder, der gjorde mange afdelinger slankere, hørte til i de år, hvor Stefan var chef. Nye strukturer blev indført gang efter gang, og stemningen var ikke altid den bedste i DR. Det var den gang, hvor Mogens Vemmer og andre stærke chefer sad ved roret og kørte deres afdeling ret suverænt. Stefan var med i mange grupper, der udviklede programmer, som virkelig satte en ny dagsorden i programplanerne. Det var Jørgen Ramskov på vej op med en stribe flotte programmer produceret på vejen. Det var Radio Rita på vores egen radio, hvor Hans Otto Bisgaard havde fart på med blændende programmer. Det var en også en tid med omvæltninger, hvor man opfandt en

ny type chef. Menneskechefen. En mærkværdig cheftype, som blandt personalet blev kaldt dyrepassere.  Vi havde en Carsten Overskov, der i sin jobansøgning skrev, at han var 70 år, og havde altid været det. Han lavede tv og radio til børn og unge, som gav dem indsigt. De skulle ikke bare underholdes. Vi havde en Anette Pilmark vores radio, og det buldrede af sted med interessante oplevelser. Stefan var sektionsleder - og der var virkelig gang i kreativiteten. Men Stefan var også lidt besværlig, for han vidste, hvad han ville. Det blev det også til, at Stefan måtte sige farvel til DR.

Det var en spændende tid – og mange nye chefer fandt vej ind i DR, og mange forlod DR hurtigt igen. Stefan kom ind på, at noget voldsomt forbrug af alkohol, som ofte skæmmede lydbilledet. Det var ikke altid godt nok efter Stefans mening, så han måtte ud af DR, for at prøve noget nyt. Det blev i Nordisk Film. Men heldigvis havde Stefan sat et voldsomt godt aftryk i DR. Det har vi nydt godt af i mange år.

Tekst: Knud Ørsted

Foto: Flemming Olsen

Per Vium2.marts 2023

Dagens foredragsholder er en af de få virkelig dygtige foredragsholdere udi musikken. Per Wium er mangeårig programmedarbejder i DR på den klassiske side – og ikke mindst udøvende musiker i sin fritid uden for DR.

Per har spillet med i den fantastiske gruppe ACHE, sammen med C.V.Jørgensen, og havde han været lidt ældre havde han nok spillet med i Beatles. Men Per var ikke fyldt 10 år, da Beatles spillede i K.B. Hallen den 4. juni 1964. Hele to koncerter – uden Ringo Starr, som var blevet syg. Og Beatles kom aldrig tilbage. Det har ikke forhindret Per i at kaste sig over Beatles – på alle måder. Han ved alt om Beatles, og han er en af de bedste foredragsholdere om netop de fire drenge fra Liverpool. Vi fik en hurtig indføring om Beatles i 1963 og 1964. Og det var ikke kedeligt. Pers indlevelsesevne om netop Beatles og deres musik gør, at han mestrer det helt perfekt. Det fik vi glæde af i godt en time – men musikalske indspark med strofer fra de fire berømte Liverpool-drenge, der fik verdensmusikken og hitlisterne til at se meget specielle ud i tresserne og da også i senere årtier. Nok verdens største beatgruppe, som vi lidt ældre har danset til i vore unge år. En tid vi aldrig glemmer. Dem har mange af os svært ved at glemme. Beatles glemmer man ikke nemt.

Tekst og foto: ørs-

Grse2. februar 2023 havde vi fornøjelsen af Trine Græse - borgmester i Gladsaxe kommune.

Trine Græse ledte os igennem den måde, hvorpå Gladsaxe arbejder med FN’s 17 verdensmål med hovedvægt på bæredygtig udvikling.

De 17 verdensmål arbejder alle FN’s medlemslande lande med i årene  2015 -2030.

Det er kommunalt på den gode, spændende og ikke mindst fremtidssikrede måde. Gladsaxe - en forholdsvis stor kommune med rigtig mange erhvervsvirksomheder og institutioner - har valgt i første omgang at fokusere på følgende seks tværgående mål, som kommunen har vedtaget for 2022-26:

  • et godt sted at bo og leve
  • børn og unge former fremtiden
  • bæredygtig erhvervsby med stærke partnerskaber og jobvækst
  • styrket klimaindsats
  • lige muligheder for et godt liv
  • sundhed og trivsel for alle

Trine fortalte, at Gladsaxe kommune sammen med Billund var foregangsmænd for specielt bæredygtighed - hvilket før verdensmålene blev vedtaget - allerede var en mærkesag for Gladsaxe kommune.

For at opnå målene og udbrede mulighederne omkring bæredygtighed indgår Gladsaxe partnerskaber med virksomheder i kommunen. Det kan være omkring arbejdspladser for sårbare borgere, det kan være  affaldsordninger, madspild og en virkelig spændende ting er, at kommunen har revet en skole ned og genbrugt materialerne i forbindelse med opbygning af en ny institution.

2 år i træk har Gladsaxe videregivet erfaringer til FN.

Iflg. Trine er det vigtigt at inddrage alle i opnåelse af bedre bæredyghed og udover virksomheder inddrager man også alle kommunens ansatte, børn og unge, foreninger og selvfølgelig byens borgere.

Der er også sammen med 5-7 andre kommuner indgået et samarbejde omkring kommunernes indkøbspolitik. 

Gladsaxe har sammen med Billund og Aalborg indgået partnerskab med UNICEF som Børnevenlig By - og det er første gang, at UNICEF lancerer Børnevenlige Byer i Danmark.

Det var en meget spændende eftermiddag med Trine Græse og spørgelysten hos seniorklubbens medlemmer var stor.

ref.

vibeke

.