LillianHW7.10.21
Rundt om Jørn Riel med Lillian Hjorth-Westh.
Vi skulle høre om den spændende forfatter Jørn Riel med foredragsholderen Lillian Hjorth-Westh. Og det blev er herlig eftermiddag i selskab med Lillian, der er en medrivende underholder. Hun talte om Jørn Riel, der er kendt og elsket for sine skrøner. Fra forfatterens skoletid og hans udstationeringer flere steder i verden som radiotelegrafist eller navigatør. Eksempelvis Grønland hvor han opholdt sig i 10 år. Han fik De Gyldne Laurbær i 1995 og Det Danske Akademis Store Pris i 2020. Riel er netop fyldt 90, han bor med sin svenske kone i Singapore om vinteren og i Sverige om sommeren. Hele 66 bøger er det blevet til, og en jubilæumsbog med de bedste skrøner er udkommet i år. I dag blev uddelt masser af anekdoter og skrøner om Jørn Riel. Lillian H-W er mester i at skabe en god stemning i et foredrag, hvor hun finder guldkorn efter guldkorn. En eftermiddag som man meget nødigt vil gå glip af. Skulle vi en dag savne en foredragsholder – så skal hun være velkommen igen. Tak for en dejlig eftermiddag.
Tekst & billede: ørs-

Tribini30.09.21
Dagens gæst var en vidunderlig frisk kvinde på 75, der virkelig havde noget at fortælle – som endda var interessant. Fornavnet er Aase og efternavnet TRIBINI. Datter af den navnkundige Professor. En af de sidste gøglere, der døde i november 1973, og som havde hevet sin datter med på de skrå brædder, da hun var ganske lille. I årevis var Tribini noget af det festligste på Dyrehavsbakken. Professor Tribini var en festlig person, som gav sig til at snakke fra han stod op om morgenen til han gik i seng. Altid en kæk bemærkning til publikum – pjat og sjov og masser af medaljer på jaketten. Den oversavede dame, og en dame uden hoved, julemandskongres på Bakken i juli måned, feriefester og arrangementer i metervis med ham selv som det naturlige midtpunkt. Det var sommerlivet i beboelsesvognen på Bakken, hvor hele familien havde en rolle i den parade af personer, som optrådte i cirkusteltet og blev præsenteret af professoren på Bakkens hovedstrøg. Festligt, fornøjeligt og svindel blandet med humbug. Adskillige store skuespillere var han bedste venner med.

Det undlod han aldrig at fortælle vidt og bredt. Alt fortalt af datteren Aase, der var med på scenen allerede som 3-årig. En festlig dame, der både tryllede for os, viste tricks og hyggede om os med de gode historier fra et langt farverigt liv sommer og vinter. En herlig underholdende eftermiddag med Aase, der har haft et liv med gøgl om sommeren og som nissepige i november og december.

Tekst og fotos: ørs-

Kim GreinerTorsdag den 2. september 2021 fik vi ca. 35 fremmødte et underholdende foredrag Bumletog fra Borup til Singapore ved Kim Greiner.

Kim - en charmerende globetrotter, foredragsholder og guide - fortalte levende og viste billeder fra 3 af de mange spændende rejser, han gennem årene har foretaget.

Fra Borup til Rusland gennem Tyskland, Polen og de baltiske lande, togturen med den Transsibiriske jernbane, turen fra Beijing til Cambodia via Vietnam. Vi så og hørte om flotte udsmykkede metrostationer, mærkelige monumenter, mindesmærker og overdådige kirker - herunder små sjove historier om, hvordan man opfører sig i kirker uden for vores lille rummelige andedam. Vi fik også historier og billeder fra toiletter, som blev frekventeret rundt omkring - mere eller mindre lækre. Maden undervejs var et kapitel for sig, og det samme var sejlture og ikke mindst togture - den mærkeligste måske nok den, hvor toget fra Mongoliet ikke kunne køre ind i Kina, fordi man ikke havde den samme type spor. Det betød, at toget blev kørt ind i en hal, hejst op og hjulene skiftet. Kim er fantastisk til at komme i kontakt med befolkningen i de forskellige lande trods sprogproblemer - men billeder af og med hinanden viste sig at være en slags fælles sprog.

En interessant og sjov eftermiddag.

tekst: Vibeke foto: Henrik

16.9.21

Det var ikke for personer med gangbesvær at færdes i folketinget.Bruus

Vi var rigtig mange, der fulgte i folketingsmedlem Jeppe Bruus’ fodspor trappe op og trappe ned i den mægtige bygning, som er centrum for vort folkestyre.

Vi nåede lige at blive vist rundt af Jeppe Bruus, der gik på barsel få timer efter han forlod os efter en rigtig fin orientering og rundvisning på Borgen. Den 19. september gik Jeppe på forældreorlov, fordi familien er blevet forøget med lille Viggo.

Borgen var en fin oplevelse, selvom der var ikke den store politiske aktivitet, fordi vi var der inden åbningen af Folketingsåret. Ferietid – men alligevel mange mennesker på gangene og trapperne. I sandhed et travlt sted, hvor vi travede og fik fortalt om den smukke bygning af Jeppe Bruus og sluttede med en fin lille frokosttallerken med en stilfærdig øl eller sodavand til. Her nogle billeder som giver lidt indtryk af en glimrende dag.

 Vores rundviser Jeppe Bruus (S) i Socialdemokraternes partilokale foran et at de store malerier - her Metrobyggeriet, hvor Helle TS skrider henover skinnerne.

Tekst & foto: ørs-

Catharina ElderlearnEn lille sluttet kreds af medlemmer fik torsdag den 24.9.20 et meget interessant indblik i projektet “Elderlearn”. Projektleder Catharina fortalte med fantastisk energi og entusiasme om et projekt gående ud på at mindske ensomhed og styrke integration. Et projekt, hvor frivillige, ældre danskere fra 59+ (den ældste er p.t. Tove på 99, som bor på plejehjem ), hjælper unge udlændinge med at øve dansk. Det er udlændinge, som er kommet hertil som flygtninge, pga kærlighed eller måske pga arbejde i internationale virksomheder. En ung udlænding og en ældre dansker matches, og mødes en gang ugentlig af ca. en times varighed og som oftest i den ældres hjem. Her man taler dansk sammen, om det man nu har lyst til. Den unge har et basisforløb i dansk, og har som minimum deltaget i et obligatorisk sprogkursus. Der er dog stadig brug for bedre udtale, bedre forståelse af og finurligheder i det danske sprog og/eller eller udvidelse af ordforrådet. Som Catharina sagde: “og hvem kan det danske sprog bedre end ældre mennesker”?

I projektet kan alle typer ældre deltage såvel hjemmeboende som plejehjemsbeboere, og p.t. er også igangsat en ordning med blinde ældre. Der er ansat 3 projektledere i Elderlearn, som gør alt, hvad de kan for at sætte to sammen, som man mener kan have glæde af hinanden. Matchet kan være meget forskelligt, men vigtigst er indstillingen til åbenhed.

Det er gratis for alle parter og Elderlearn har kontakt direkte til private f.eks. via foredrag, plejecentre, foreninger og kommuner og for de unge sprog studerendes vedkommende sker det oftest fra mund til mund på sprogskolerne. 

Vi, der var i Klærkesalen denne torsdag, var meget begejstrede både for Catharinas måde at fortælle om projektet på, og ikke mindst selve projektet. Vi overvejer om Catharina skal komme igen til foråret, så nogle flere får mulighed for at høre om Elderlearn, og måske ovenikøbet får lyst til at deltage i projektet.

ps: Tove på 99 har i 2019 medvirket i en DR dokumentar i 2019 “Skøn, skæv og 98”

tekst: vibeke

foto: Henrik