DylovTorsdag 28. april 2022 fik vi igen besøg af Anders Dylov - en gammel kending i Seniorklubben.

Anders viste en skøn film om glasmester (han vil ikke kaldes kunstner) Per Hebsgaard.

Den fine film - som har vundet 19 priser - viste Hebsgaards samarbejde med forskellige kunstnere.

Da Hebsgaard ikke er meget for at tale om sig selv, er filmen lavet som et stjerneportræt, hvilket vil sige, at forskellige kunstnere/samarbejdspartnere fortæller om deres samarbejde med glasmesteren.

Det var f.eks. billedhugger Bjørn Nørgaard, kunstner Alexander Tovborg, kunstner Erik A. Frandsen, kunstmaler Arne Haugen Sørensen og kunstmaler Hans Voigt Steffensen som alle har lavet super flot glaskunst sammen med Hebsgaard - glaskunst, som kan ses i kirker, i Københavns lufthavn på LO skolen og mange andre steder. 

Vi der skal på tur til Holmegaard Glasværk den 5. maj, får den store fornøjelse at møde Hebsgaard himself, da han viser rundt Hebsgaard hallen.

vibeke 
foto: flemming

MitIDPå denne regnfulde torsdag 7. april 2022 var der heldigvis mødt flere op end forventet.

Emnet, som jo er vigtigt - men også en kende tørt måske - blev alligevel friskt gennemgået af 2 unge mennesker fra Digitaliseringsstyrelsen, som begge arbejder med det nye MitID. 

Hvordan opretter jeg MitID, hvornår skal jeg skifte til MitID, hvordan får jeg aktiveringskode til MitID, skal man bruge sit pas, hvor får jeg den nødvendige support. Hvor får kan jeg få kodeviseren, hvad med appen ……………..ja de nåede vist hele vejen rundt, og besvarede også de mange spørgsmål, som medlemmerne stillede.

Mange af os har haft mindre gode oplevelser med overgangen til MitID, men iflg. folkene fra Digitaliseringsstyrelsen har det nye system en langt højere sikkerhed, en større fleksibilitet ligesom det er fremtidssikret/kan udvikles i modsætning til NemID. Så fat mod - det skal nok gå godt!!
Det er ikke nødvendigt, at skifte til MitID før du får besked fra din bank.
Hvis man sidder og bakser med det selv, findes der en DEMO på Borger.dk, som evt. kan være til hjælp.

Vi kom også omkring Ny Digital post, som kan benyttes i stedet for E-boks.

ref.: Vibeke, foto: Flemming

   

Lone Theils24. marts 22
I skulle have været der - det var der heldigvis også ca. 60 medlemmer der var. Det var nemlig i dag, at vi havde besøg af Lone Theils, journalist og forfatter. Hun var en skøn fortæller og vi hørte både om hendes journalistoplevelser og hendes forfatterskab. Lone vil vi rigtig gerne se igen.
Gode spørgsmål fra salen, tak for dem og tak for en dejlig eftermiddag til alle.
Tekst: Vibeke, Foto: Dorte Nielsen

Henrik Engelbrechtat vi stadig ikke ved alt om H C Andersen, selv om der er lavet biografier, film, tv-serier og hvad ved jeg om vores berømte eventyrforfatter.

Henrik, som er musik- og ikke mindst operaelsker indledte sit foredrag med at sige, at hvis han som barn havde fået en diagnose ville den have lydt således ‘’systematisk behandlingskrævende barn’’ - sikkert ikke den værste diagnose, man kan få. Som 11-årig lånte han plader på Holbæk bibliotek i alfabetisk orden om opera, han har spillet fløjte i Underholdningsorkestret, har været ansat på P2, hos Kasper Holten i Operahuset og været  musikchef i Tivoli. Herudover han været konsulent et utal af steder i ind- og udland.

Som 50 årig besluttede han sig for at skrive bøger, som den 11-årige Henrik ville tage ned fra hylderne på biblioteket. Som sagt så gjort og Henrik har efterhånden skrevet en del bøger.

Henriks foredrag ‘’H. C. Andersen i operaen i det meste af Europa’’ var spændende og Henrik er en levende og munter fortæller og udgangspunktet for foredraget er hans bog om HCA, som er baseret på HCA’s dagbøger, rejsebreve og operatekster.

Den bog må vi have i Seniorklubben til senere udlodning.

HCA’s karriere på Det kgl. Teater blev kort, selv om han da nåede at blive optaget som aspirant i operakoret. Det varede dog ikke længe før han blev smidt ud derfra og heller ikke hans værker ville man have i dengang.  

Dette og og meget mere om HCA’s forsøg på at blive berømt inden for teatret, fik vi også fortalt.

Vi fik også vist breve på henholdsvis fyring og afslag på opera. Hårde formuleringer - stakkels HCA. 
Drømmen om at blive operasanger brast, men HCA var stadig vild med opera og med operadivaer. Igennem årene rakkede han derfor rundt i Europa i Postvogn for at høre flere operaer om dagen bl.a. i Wien, Napoli og Paris og det kunne Henrik på sin lune facon fortælle rigtig meget om. 

HCA nåede lige en sidste opera inden han døde, selv om han var så syg, at han næsten ikke kunne slæbe sig hen til teatret. Han havde i øvrigt fået at vide, at det kunne hjælpe på hans sygdom, at sidde med fødderne i surdej!! Men det troede selv ikke HCA på.

Tekst: Vibeke, foto: Flemming

Henrik Hartmann17. marts 22
Dagens gæst i seniorklubben var Generalsekretær i Nordvisions samarbejedet Henrik Hartmann som berettede om Nordvisions historie fra stiftelse til dags dato. De fleste af os husker sikkert TV produktioner som Hemsöborna, Skipper Worse, Fiskerne, Stormskärs Maja, Den gode vilje, Ørnen, Forbrydelsen og mange flere.
Disse produktioner er alle blevet muliggjort gennem Nordvision samarbejdet.

Nordvision blev etableret i 1959. I dag tæller partnerne DR, NRK, SVT, RUV og Yle - og følgende nordiske broadcastere er i dag associerede medlemmer af Nordvision: SR, UR, KNR, KVF og Ålands radio.

Nordvisionssekretariatet har til huse i DR Byen, hvor det nu har boet i 16 år. I 1960´erne samarbejdede man især om nordisk fredagsunderholdning, eksempelvis var underholdningsformater som Terningerne er kastet, Firklang og Kontrapunkt højdepunkter fra den tid. Alle husker sikkert den legendariske svenske vært for kontrapunkt, Sten Broman - (Domaren säger att svaret är fel...) - som var vært for programmet i 14 år.

Senere udviklede samarbejdet sig til et samarbejde om nordisk TV teater/TV drama; De første nordiske udvekslinger var bl.a. de ovennævnte Ørnen, Den gode vilje, Forbrydelsen osv.
Sideløbende udviklede de nordiske B&U enheder et ret omfattende samarbejde omkring TV børneprogrammer.
I dag er samarbejdet organiseret omkring følgende områder:
1) Samproduktioner og co-finansiering af indhold
2) Programudveksling af hele programmer - , arkiv – og nyheder
3) Format udvikling og format udveksling
4) Strategisk vidensdeling

Nordvision samarbejdet har inspireret andre europæiske TV stationer til et lignende koncept, for eksempel er den aktuelle  "Jorden rundt i 80 dage" baseret på et samarbejde mellem GB, Frankrig og Italien.
Henrik gav de - ikke så mange fremmødte i Klærkesalen et godt og spændende indblik i Nordvisionens historie, betydning og "maskinrum". Det er store produktioner og budgetter der muliggøres og styres herfra. 

Tekst: Engell, Foto: FLO