Torsdag den 26. juli 2007 var vi på den årlige tur med vore svenske kolleger.

52 seniorer tog af sted med bus fra Radiohuset over Øresundsbroen til en rasteplads – Ekerödsrasten – hvor vi mødtes med vore 37 svenske kolleger.

Rune bød os velkommen, hvorefter der blev indbudt til morgenbord med mulighed for køb af boller, kaffe, øl, bitter m.m. inden vi fortsatte vores tur ud i det blå.

Næste stop viste sig at være danskerbyen Kristianstad. En by anlagt af Christian den 4. i 1614 som en fæstningsby, som det danske rigets værn mod svensk angreb. Byen var dansk i 44 år – indtil 1658.

Her så vi førstHeliga Trefaldighetskyrkan.Den blev opført af Chr. d. 4. i årenene 1618-1628 og betegnes som nordens skønneste og mest helstøbte renæssancekirke,med 1400 siddepladser under de 18 stjernehvælv, der bliver båret oppe af 12 elegante granitpiller. Prædikestol og døbefont er af sort og rødflammede marmor.

Herefter besøgte vi ”Regionmuseet”, som indeholder både en stadshistorisk og en militærhistorisk afd.Endvidere så vi en særudstilling:

 

Birgit Nilsson – en mindeudstilling

 

Birgit Nilssons enestående karriere, fra debuten 1946 på Stockholmsoperaen og gennembruddet i 1947, er en fantastisk askepot historie. Takket være en kombination af talent, fysiske forudsætninger og hårdt arbejde, lagde hun hele verden for sine fødder.

Sin første udenlandske fremtrædende havde Birgit Nilsson allerede 1951 i Berlin og i Glyndebourne. I 1953 kom hun til Wagnerfestspillene i Bayreuth første gang, for siden at være festspillenes primadonna helt til 1970.

Mindeudstillingen over en af Sveriges gennem tiderne allerstørste artister viser blandt andet fotografier og kostumer fra nogen af Birgit Nilssons største roller; Isolde, Brünnhilde, Tosca og Turandot.

Så gik turen videre til Åhus en by, som ligger syd for Kristianstad, hvor vi var på en restaurant ”Åvägen” nær ved vandet. Her fik vi et foredrag om vinäger og derefter en smagsprøve. (Vil du vide mere om vinäger, så henvises til www.doktorenhof.se). Så var det tid til spisning.

Efter spisning gik turen videre til Vinslöv. (lidt sydøst for Hässleholm), hvor vi besøgte Flädergårdens kaffestuga. Der blev serveret kaffe med ”fläderbloms-våfflor”. Herefter fik vi forevist, hvad gårdbutikken solgte.

Så skiltes vore veje og Rune takkede af for en god og hyggelig dag sammen med os. De glædede sig hvert år til denne sammenkomst og vejret havde jo været med os, idet vi ikke havde haft regnvejr.

Jørn Damgaard takkede på seniorklubbens vegne for et særdeles godt arrangement og en hyggelig dag sammen med vores svenske kolleger og så satte de to busser kursen hhv. mod Malmö og for vort vedkommende mod Radiohuset, hvor vi var tilbage ca. kl. 20.

I.O.

Billeder fra turen findes i fotogalleriet under ture.