11. 10. 2012
Det var et dejligt møde med den tidligere statsminister Poul Schlüter, som er fyldt 83 år. Han er stadig en inspirerende og herlig taler. Siden Poul begyndte sin politiske karriere i Konservativ Ungdom er det gået slag i slag. Allerede i 1952 blev han valgt til landsformand for ungdomsorganisationernes landsråd. Det varede dog kun tre års tid, for studierne skulle passes, og han blev cand. jur. i 1957 og advokat i 1960.
- Jeg voksede op i Sønderjylland med en fynsk mor og sønderjyde til far. I Tønder, hvor besættelsestiden helt klart havde stor indflydelse på vores hverdag. Jeg kom til København for at færdiggøre mit jurastudie, og her boede jeg på Nordisk Kollegium på Østerbro, hvor man betalte kr. 137 om måneden inkl. alt – bortset fra radiolicensen, som var 2 kroner oven i.
I flyvende fart fik vi Poul Schlüters politiske liv oprullet med opstilling til folketinget som kandidat for Det konservative Folkeparti – nu Konservative – frem til Tamilsagen. Vi fik udviklingen med partiet, hvor han i 1973 blev valgt som formand, og de følgende år steg mandatantallet i Folketinget fra 10 til 15 – senere fra 15 til 22 og endelig fra 22 til 26 som det næststørste parti i Danmark.
En rivende udvikling beskrevet af den veloplagte Schlüter, som nåede frem til, da han blev udpeget som kongelig undersøger med henblik på at danne regering. Og han blev som ny statsminister kaldt til møde med direktøren for Nationalbanken, Erik Hoffmeyer og bekendtgjort med, at der var et stort hul i statskassen. En net sum på 80 milliarder kroner, og det medførte at Schlüter satte pristalsreguleringen ud af kraft.
Vi fik flere politiske anekdoter og blev delagtiggjort i den udenrigspolitiske del af statsministerjobbet, hvor specielt Margaret Thatcher var en meget markant person at møde for Schlüter.
- Når jeg var til møde med hende, så tilkendegav hun meget hurtigt, hvordan hun opfattede Danmark og mig allerede fra morgenstunden. ”Hello Poul”, sagde hun, hvis hun var i det venlige hjørne – og mere afmålt ”Good morning primeminister”, når hun mente, at jeg og danskerne skulle handle anderledes.
Specielt Golfkrigen var hun meget optaget af – og hun revsede de lande, som hun ikke mente sendte nok militær støtte af sted. Deriblandt Danmark.
- Jeg kunne så meddele hende, at vi havde sendt en tredjedel af vores flåde, der var anvendelig i Golfen – nemlig hele to korvetter fra Flåden. De eneste, som kunne sejle så langt.
- Man lærte som statsminister hurtigt at tælle til 90 – det flertal, som skulle til for at gennemføre noget. Og det blev til en kartoffelkur, som virkelig fik tag i danskerne. Det blev en fantastisk mentalitetsændring i Danmark, hvor man i modsætning til tidligere sparede op - i stedet for at låne sig frem.
Vi fik også historien om Lady Astor, der til Winston Churchill sagde, at han var fuld, og Winston returnerede med: “Madam, you are ugly. In the morning, I shall be sober.” Det hektiske liv med morgenmad kl. 8 med Kohl i Berlin, frokost med Andreotti i Rom kl. 14 og aftensmad med Thatcher i Downing Street kunne kun lade sig gøre, fordi man havde chartret LEGOs lille fly. Her sad Schlüter sammen med Uffe Ellemann og sørgede for Danmarks udenrigspolitik .
Efter folketingsarbejdet var det en opstilling som spidskandidat til Europaparlamentet, der førte til fem års arbejde i Bruxelles. Vi fik en godt indblik i det politiske liv set fra Poul Schlüters stol – og der var flere spørgsmål fra tilhørerne – blandt andre om, hvem Schlüter havde bedt om at søge jobbet som direktør for TV2 – svaret var overraskende nok: vor egen tidligere generaldirektør Hans Jørgen Jensen, som dog ikke lod sig lokke til Odense. Endvidere blev Schlüter spurgt om, der var personer, som han havde det rigtig vanskeligt med i dansk politik – og Svend Auken, Poul Nyrup og ikke at forglemme Ritt Bjerregaard blev nævnt. ”Ritt har jeg aldrig lavet en aftale med. Hende var jeg ikke forelsket i.”
Se der var en rigtig god eftermiddag i selskab med en tidligere toppolitiker.
Ørs-