”Vejen til vrede”, ”Over alle grænser”, ”Cigaretter, whisky, penge og piger”, ”Fup, svindel og fifleri” – det er titlerne på de fire bøger, som Kirsten Stubbe-Teglbjærg foreløbig har skrevet. I DR, hvor hun var ansat på DRs interne nyhedsmedie Dråben. Hun skrev og redigerede vores nyhedsblad. Trods hendes indgående kendskab til DR var det pludselig ikke længere en god idé, at hun var journalist på Dråben. En ny chef mente, at det ikke længere var en god idé, at hun skrev i DRåben, der i øvrigt var blevet til en hjemmeside – og ikke et blad trykt på papir. Kirsten holdt op i DR og begyndte at samarbejde med journalist Preben Lund på Radioavisen, og det samarbejde har nu ført til adskillige bøger, der alle handler om kriminalitet i Danmark.
Denne torsdag var Kirsten ved mikrofonen med hovedtemaet fra ”Cigaretter, whisky, penge og piger”. En virkelig spændende fortælling om smuglerkongerne, der opførte sig som kejsere, og i tresserne var det millioner af kroner, der endte i deres lommer. Alexander Blask og Bent Ricardo Madsen- en duo, som var en stor opgave for politiet. Da også møbelhandler Linde og Svend Aage Hasselstrøm var inde i den spændende fortælling. Dyre lejligheder øverst i Dronningegården. Botved Boats bedste både blev nappet i havne og brugt til smugling af tobaksvarer: cigaretter. Smuglerne havde bedre både end toldvæsenet – og derfor var de svære at fange. Rostock og Warnemünde var anløbshavnene i Østtyskland. Men Polen var også en destination for smuglerne, der blev frækkere og frækkere. DDRs hold spioner benyttede smuglerne til at blive deres danske venner, som kunne udlevere facts om vanddybder og militære forhold. Nøgne damer og værtshuse godt med sprut var en del af dagliglivet. Svært var det for politiet at bevise forbrydelserne, så på Politigården var man ikke specielt glad for lovovertræderne. På et tidspunkt var er for meget fart på smugleriet over Østersøen, og de glade drenge flyttede så bare til Torromolinos, hvor Spies Rejser så sørgede for indkvartering. Rotte-Per var en af de glade drenge, som skaffede piller, der var i høj kurs på det sorte marked. Kronede dage for smuglerne og deres mange hjælpere, og på adskillige arbejdspladser var det almindeligt at købe cigaretter, som ikke havde de rigtige toldmærker på.
Det var rigtig mange millioner kroner, der blev brugt lige så hurtigt, som de blev tjent. Smuglerne var mennesker, der skaffede de varer, som mange gerne købte, hvis de var billigere end normalt. Lyssky forretninger var årsag til, at en del af smuglerne blev fængslet. Men det var en omkostning, der bare fulgte med jobbet. Altså en erhvervsrisiko. Spændende fortælling fra Kirsten Stubbe, der et blevet en bedre og bedre fortæller udi det kriminelle. Det måneders research som er baggrund for de mange ord i hendes bøger. Spændende så og taget fra virkelighedens verden. Så derfor en spændende eftermiddag.
Tekst og foto: ørs-