MarmorkirkenVi mødtes ved Odd Fellow Palæet i Bredgade i hjertet af København og fik en introduktion til vores tur af de to guider, Lise Lotte Frederiksen og Anne Cornelius fra det lille litterære selskab ”Peter og Ping”.

Mange af deltagerne havde været til afdansningsbal eller koncerter i den store sal, som er genopbygget efter branden i april 1992, der kun efterlod en sodsværtet og vandskadet foyer. Her var vi omgivet af den fineste stuk, som var restaureret og genskabt på vægge og loft. Vi hørte om den tyske page ved det danske hof, Christian August von Berckentin, der virkelig gjorde en fantastisk karriere og blev storkøbmand og fik skænket Odd Fellow Palæets jordstykke af Kong Frederik V i 1749. Han fik ikke bare jordstykket men også hele 30 års fritagelse for ”indkvartering og skat” i det prægtige Palæ, som blev tegnet af legendariske Nicolai Eigtved.

 

Opdelt i to hold blev vi ført gennem spændende historier om bygningerne og områdets helt specielle placering i Danmarks-historien.

Her stod vi så og beundrede bygningerne i det flotte klare efterårs-solskinsvejr. Vi hørte om dem, der var bygherrer på de fornemme bygninger, og som havde disse paladser til deres rådighed. Myldret af kendte adelsfolk, forfattere og kunstnere var enormt. Thorvaldsen, Jens Baggesen, Oehlenschlæger, Rahbek, H.C.Ørsted, H.C. Andersen og ikke mindst Søren Kierkegaard var travle besøgende i Frederiksstaden.

Vi passerede Marmorkirken (Frederikskirken), som er omgivet af Metrobyggeri på flere sider og spadserede ned ad Frederiksgade, hvor en mindeplade om Eigtved i muren tæt ved Amalienborg vidner om arkitektens store indsats. Ikke mange ord om Amalienborg, som jo er en historie for sig selv, men videre ned ad Amaliegade og ind i nogle af de fantastiske gårdmiljøer, som umiddelbart er skjult bag portindgangene.    Frederiks Hospital og de mange skrækkelige historier her fra fik vi oprullet. Dette hospital var det første egentlige hospital i Danmark og i 1759-87 omfattede Fødselsstiftelsen. Foran kældervinduet her foranledigede Struensee, at der blev sat en kasse ud, hvor fortvivlede mødre kunne lægge uønskede børn, der ofte var født udenfor ægteskab. Efter kun tre år blev kassen dog fjernet, da "den så skammeligt blev misbrugt, at liderlighed og frækhed derved tiltager”. Hospitalet har indtil for nylig Kunstindustrimuseum men nu omdøbt til Designmuseum. Det var her i lejligheden tæt ved Designmuseets indgang Søren Kierkegaard boede sine sidste år og døde. Designmuseets gård er hjemsted for Grønnegårdsteatret – et grønt åndehul her midt i Frederiksstaden. Det oprindelige hospital havde indgang fra både Amaliegade og Bredgade – og igen var det Eigtved, der sammen med Turah havde tegnet bygningerne. Hospitalet blev nedlagt i 1910, hvor det mere moderne Rigshospitalet blev oprettet. H.C. Andersens nåede dog inden at indskrive hospitalet i historien på en særegen måde, da han i ”Lykkens Galocher” lader kandidatens hoved komme i klemme mellem stængerne i gitteret til Frederiks Hospital i jagten på galocherne.

En formiddag med en brøkdel af spændende og specielle historier fra hjertet af København, hvor den russiske kirke og den katolske domkirke ligger i Bredgade – og netop i Bredgade på Café Pedersborg fik vi serveret en rigtig velsmagende frokost.

Ørs-